Click for homepage
Museum Jan Corver
Museum Jan Corver was een museum voor zendamateurisme gevestigd in Budel (Noord Brabant, Nederland), opgericht in 1989 en opgeheven in 2022. Tijdens het meer dan 25-jarige bestaan van het museum vond veel gebruikte en afgedankte apparatuur de weg naar radio­(zend)­ama­teurs en kreeg zo een tweede leven. In veel gevallen werd door de vrijwilligers van het museum een ombouwbeschrijving samengesteld, zodat de apparatuur geschikt kon worden gemaakt voor gebruik op amateurfrequenties. Deze beschrijvingen zijn nu beschikbaar via deze website.

Museum Jan Corver was a Dutch Amateur Radio Museum, located in Budel (Netherlands). It was founded in 1989 and dissolved in 2022. During its 25+ year existence, the museum sold a lot of used and depricated (surplus) equipment to radio amateurs. Some of the equipment had to be converted for use on amateur radio frequencies, for which the museum volunteers put conversion and modification documentation together. This documentation is now available here. Please note that the information on these pages is in the Dutch language, so yo may need Google Translate.

Ombouwbeschrijvingen
Belangrijke mededeling
In de afgelopen 25 jaar hebben we met veel plezier gewerkt aan het opzetten en in stand houden van een prachtige collectie apparatuur en andere objecten, die laat zien hoe het zend­ama­teur­isme in Nederland zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. In verband met de respectabele leeftijd van de oprichter, Cor Moerman, is de afgelopen jaren geprobeerd om een opvolger voor het museum te vinden. Helaas is dat tot dusver niet gelukt. Omdat de kosten voor de opslag­ruimte ondertussen gewoon door liepen, heeft het bestuur de volgende beslissingen genomen:
  1. De kerncollectie – eigenlijk alles wat te maken heeft met de geschiedenis van het zend­amateur­isme – wordt opgeslagen in de voormalige museumruimte aan de Broekkant in Budel. Voor deze collectie wordt nog steeds een opvolger gezocht.

  2. Objecten die niet behoren tot de kerncollectie, maar die wel worden gezien als historisch erf­goed, zijn of worden overgedragen aan andere musea, zoals het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, en het Crypto Museum in Eindhoven.

  3. De objecten die niet behoren tot de twee voorgaande categorieën, zijn overgedragen aan de Stichting Onterfd Goed in Eindhoven. Inmiddels hebben deze objecten alleen een nieuwe bestemming gevonden.

  4. Restmateriaal en de vele jaargangen van het tijdschrift Electron, zijn inmiddels afgevoerd.

  5. Met ingang van 1 december 2020 kunt u geen materiaal meer aanbieden aan het museum, en is het niet langer mogelijk om onze opslagruimte aan de Burgemeester van Houtstraat te bezoeken. Ook onze webshop is vanaf deze datum gesloten.

Enigma-E leverbaar
Het bouwpakket van de Enigma-E blijft gewoon leverbaar.

 Meer informatie over de Enigma E
 Bestellen


Wie was Jan Corver
Het museum was vernoemd naar radio pionier Jan Corver, een man die in de begintijd van de radio boeken voor amateurs heeft geschreven. Ook gaf hij een eigen tijdschrift uit onder de naam Radio Expres. Mede door zijn bijdragen is een groot aantal mensen gegrepen door de radiotechniek, met als gevolg dat een deel van hen uiteindelijk zendamateur is geworden.

Hij was het die in 1914 bij minister Lely aanklopte en met een kleine demonstratie aantoonde dat het verbod op het hebben van een radio-ontvanger niet houdbaar was. Dankzij zijn publicaties werd er, in tegenstelling tot Duitsland, geen verplichte type-goedkeuring op ontvangers afgekondigd.

Ondanks het feit dat Jan Corver een grote rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het zend­ama­teurisme in Nederland, is hij voor velen toch een grote onbekende. Door het museum naar hem te vernoemen wilde de oprichter de herinnering aan hem levend houden.
  


Meer informatie
DISCLAIMER — Crypto Museum bied de pagina's van het voormalige Museum Jan Corver aan om historische redenen, en is niet verantwoordelijk voor de inhoud ervan.
Any links shown in red are currently unavailable. If you like the information on this website, why not make a donation?
Crypto Museum. Created: Thursday 24 August 2023. Last changed: Thursday, 24 August 2023 - 14:55 CET.
Click for homepage