Click for homepage
Bromstoring
Door Richard, PA3ALO
Naar aanleiding van de brom storing bij ingeschakelde sub-toon welke niet weg te regelen is het volgende:
Mijn 'brom'-storing heb ik kunnen oplossen door het CTCSS-printje te monteren in het receiver compartiment op de plaats tussen XF 1/ XF 2 en IC 2. Hiervoor heb ik de print uit het compartiment genomen en het kristal X1 voorzichtig uit zijn voetje gehaald. In de gaatjes van het voetje heb ik twee printstifjes van 1 mm gestoken en hieraan haaks het kristal gesoldeerd. Daar het kristal dan op de spoeltjes L 11 en L 13 komt te liggen is dit kristal van een stukje krimpkous voorzien (je weelt maar nooit!). Het beste is de elco's op het CTCSS-printje te vervangen door exemplaren van wat kleinere afmetingen. (b.v. Conrad.)

Door nu het CTCSS-printje boven de plaats te houden waar het moet komen, d.w.z. met de pic-controler tegen XF 1/XF 2 (denk aan een stukje isolatie tape op het filter!) kan bekeken worden of er nog onderdelen verbogen moeten worden om het geheel passend te krijgen. In het gat nabij C23 kan maar één 'paaltje' gedraaid worden maar dit is voldoende voor fixatie van het printje. Het gat wat in het CTCSS-printje zit zal nog wel passend gemaakt moeten worden. Hierna het potmetertje in de goede stand inregelen.

Resultaat: géén brom meer tijdens het zenden met de subtoon!
Ik neem aan dat dit euvel exemplarisch is daar mijn twee companen die tegelijkertijd de ombouw mee gedaan hebben hier absoluut geen last van hebben ondervonden, maar misschien kan dit nog eens voorkomen en kan er een ander ook mee geholpen zijn.

'73 de Richard PA3ALO

Enkele foto's
Hierbij nog een paar foto's (niet zo'n beste kwaliteit) om het een en ander te illustreren.

Foto 1: Kristal haaks aan twee printstiften.

Foto 2: Isolatie van kristal en filter.

Foto 3: De nieuwe plaats van de print.

Any links shown in red are currently unavailable. If you like the information on this website, why not make a donation?
Crypto Museum. Last changed: Sunday, 07 October 2001 - 09:56 CET.
Click for homepage