Click for homepage
Click to see more
Nokia Mobira
70cm zendontvanger - niet meer leverbaar

Door PE1DTN, PE1MIX, PE1OLQ en PE1RRT
Na het succesvolle 'T-813 project' en de 'KF-161' is er weer een opvolger: de Nokia Mobira ATF2 autotelefoon ombouw. Nu eens niet iets voor de 2-meter amateurband (die lijkt verzadigd na de voorgaande projecten ;-) maar voor de 70cm band! Op deze pagina vind je de laatste hints en tips betreffende deze ombouw.

In een vloek en een zucht... een Nokia in de lucht!

Het concept
Het uitgangspunt van deze ombouw is anders dan bij de reeds bestaande ombouwen: maak gebruik van wat er al in zit, inclusief de micro-processor! Peter de Vroome, PE1DTN, zag er een uitdaging in om op basis van deze processor nieuwe software te schrijven om het apparaat zodoende geschikt te maken voor radiozendamateurs. Met alleen maar software ben je er natuurlijk nog niet, ook zullen enkele zaken aangepast moeten worden.

Tevens is er een RX/TX print met strip-lines en een aantal PIN-dioden ontwikkeld door PE1RRT en PE1MIX. Die print bevat een harmonischen-filter en ingangsfilter om de set aan de gestelde eisen te laten voldoen en zorgt tevens voor de omschakeling van de antenne tussen zender en ontvanger.

Veel van deze voormalige autotelefoons vonden via het museum een weg naar de zendamateurs en er is nog slechts een kleine hoeveelheid van deze apparaten beschikbaar. De bijbehorende hoorns zijn echter zeer moeilijk verkrijgbaar dus het is raadzaam vooraf daarnaar te informeren. Er zijn plannen voor het maken van een bouwpakket met een 'hooremulator' maar de ontwikkeling daarvan is door drukte met andere ombouwpakketen op een laag pitje komen te staan.
  
Nokia Mobira

PIN-Switch
Aangezien de Nokia Mobira oorspronkelijk werd gebruikt als autotelefoon, was deze standaard voorzien van een duplex-filter dat specifiek voor de daarvoor gereserveerde frequentie was gedimensioneerd. Aangezien dit filter niet kan worden omgebouwd (het is trouwens ook veel te smalbandig) moet het bij ombouw van de set worden verwijderd. Nadeel is echter dat je dan een aparte antenne-aansluiting overhoud voor zender en ontvanger, terwijl je die liever zou combineren. Bovendien is de onderdrukking van harmonischen in de eindtrap onvoldoende en laat ook de selectiviteit van de ontvanger te wensen over. Dit was een reden voor Eric, PE1MIX en Marc, PE1RRT, om een PIN-Switch uitbreiding te maken die goed zelf is na te bouwen en die past in de ruimte waar vroeger het duplex filter zat. Een bouwpakket met de print en alle onderdelen is verkrijgbaar via het museum.

PIN-Switch

Zoals je ziet een zeer fraaie oplossing die precies in de beschikbare ruimte past. Om de nabouwzekerheid te garanderen is gekozen voor het gebruik van stripline filters. De specificaties hiervan liggen vast in de afmetingen en het gebruikte printmateriaal. De print sluit rechtstreeks aan op de compartimenten aan de andere kant via SMB connectors aan de achterzijde van de print. De twee draadjes die in de foto duidelijk te zien zijn, zijn voor voeding en PTT.


CTCSS uitbreiding
Tegenwoordig is een CTCSS uitbreiding noodzakelijk om toegang tot de meeste repeaters te kunnen verkrijgen. Aangezien we met de Nokia niet achter konden blijven, hebben we daarvoor een CTCSS uitbreiding ontworpen die past in de geringe ruimte die nog over is in de set. Van deze uitbreiding is een bouwpakket gemaakt dat via het museum verkrijgbaar is. Informeer naar de beschikbaarheid, want het is mogelijk dat deze reeds is uitverkocht.

CTCSS print

Hier zie je hoe de CTCSS print in de Nokia wordt ingebouwd. Als je goed kijkt zie je dat we geen gebruik hebben gemaakt van een FX315, maar van een PIC-processor! Hierdoor wordt de uitbreiding een stuk goedkoper. Het aardige is dat voor de inbouw geen mechanische aanpassingen nodig zijn.

Bedrading

Op deze foto is te zien hoe de CTCSS print op de rest van het apparaat wordt aangesloten. Dit is overigens niet de enige methode; PA0JAW heeft een andere manier bedacht waarvan hij een beschrijving met foto's heeft gemaakt.


Bromtoon tijdens CTCSS
Een enkele keer komt het voor dat er een ongewenste bromtoon wordt meegestuurd tijdens het zenden met CTCSS. PA3ALO heeft ontdekt hoe dit te verhelpen is en stuurde ons daarvan een beschrijving.


Download
Hieronder vindt je een aantal bestanden met meer informatie over de ombouw. Voor de meeste bestanden moet je de beschikking hebben over een PDF Reader.
Meer informatie
  • PE1DTN, Peter de Vroome
  • PE1MIX, Eric Post
  • PE1RRT, Marc Simons
  • PE1OLQ, Nanno van Haaften
Andere websites
DISCLAIMER — Crypto Museum bied de pagina's van het voormalige Museum Jan Corver aan om historische redenen, en is niet verantwoordelijk voor de inhoud ervan. Veel van de aangeboden links zijn niet meer actueel of zijn inmiddels opgeheven.
Any links shown in red are currently unavailable. If you like the information on this website, why not make a donation?
Crypto Museum. Last changed: Thursday, 24 August 2023 - 09:47 CET.
Click for homepage