Click for homepage
Click to see more
Triple-P
70-cm Repeater van booreilanden
Door Frans van Venrooij, PA0VRO

Enige tijd geleden heeft het museum de hand weten te leggen op een groot aantal relaisstations die in gebruik zijn geweest voor de verbinding tussen de booreilanden en de vaste wal. De sets zijn gemaakt door het Nederlandse bedrijf Triple-P, geheel op specificatie van het toenmalige PTT Telecom. Omdat de sets in gebruik zijn geweest op een frequentie in de buurt van onze 70-cm band, zijn ze ideaal voor amateurgebruik.
Vooraanzicht (klik voor een uitvergroting)

Inleiding
De set is ondergebracht in een zeer robuuste gepassifeerde 19" behuizing met een aluminium frontplaat. In het binnenwerk vinden we een zeer toegangkelijke zender, ontvanger en (in sommige gevallen) een duplex-filter. De zender en de ontvanger zijn van Nederlandse makelij, waardoor vrijwel uitsluitend bekende componenten zijn toegepast.

Het apparaat is vermoedelijk in gebruik geweest als repeater voor data signalen en mogelijk ook spraak. Theoretisch is het mogelijk deze set om te bouwen naar een volwaardige 70-cm zender, nét als het RS-9044 project enkele jaren geleden. Dit is echter niet aan te raden gezien de hoge kosten die dit met zich meebrengt. De set beschikt immers niet over een microfoon-ingang, een laagfrequent uitgang, een display en een bedieningspaneel.

Veel beter is het om dit apparaat de gebruiken als een amateur-repeater in onze eigen 70-cm band. Het apparaat is aan de achterzijde voorzien van een tweetal seriële poorten. Op één van deze poorten kan een PC worden aangesloten en kunnen we nieuwe software in de interne processor laden.

Click to see more
  
Click to see more
  

Op deze afbeeldingen zien we de set met afgenomen boven- en onderdeksel. Klik op de afbeeldingen voor een close-up. De schitterende afwerking van het geheel is duidelijk te zien.


Meer informatie
Meer informatie over deze sets is op dit moment (nog) niet beschikbaar. U kunt de sets op de gebruikelijke wijze bij het museum bestellen. Verzenden is mogelijk maar, gezien het gewicht, niet verstandig. Afhalen is beter en uiteraard kunt u deze sets ook aanschaffen op één van de vele radiomarkten waar het museum vertegenwoordigd is.

Links
DISCLAIMER — Crypto Museum bied de pagina's van het voormalige Museum Jan Corver aan om historische redenen, en is niet verantwoordelijk voor de inhoud ervan. Veel van de aangeboden links zijn niet meer actueel of zijn inmiddels opgeheven.
Any links shown in red are currently unavailable. If you like the information on this website, why not make a donation?
Crypto Museum. Last changed: Thursday, 24 August 2023 - 11:44 CET.
Click for homepage