Click for homepage
Click to see more
RS9044
ATF-2 basispost als 70cm transceiver
Door PE1BXL, PE1DTN, PE1MIX, PE1OLQ en PE1RRT

Januari 1999 - Enkele jaren geleden kwam museum Jan Corver in het bezit van een groot aantal 'afgedankte' basisstations van het type RS9044 uit het voormalige autotelefoonnet (ATF-2) van KPN. Deze sets zijn van een uitzonderlijke kwaliteit en kunnen prima dienst doen als amateurstation. Helaas zijn de sets inmiddels uitverkocht, maar hier-en-daar kun je op radiomarkten nog wel een exemplaar bemachtigen. Net zoals bij voorgaande projecten, zoals de T813, KF161 en de Nokia Mobira, hebben we een compleet ombouwpakket samengesteld. Op deze pagina's vind je het laatste nieuws over dit project.


Inleiding
De RS9044 zendontvanger is afkomsig uit het voormalige NMT autotelefoonnetwerk van KPN (ATF-2) en vormt een onderdeel uit de basisposten hiervan. Door de modulaire opbouw van het apparaat en het gebruik van voornamelijk conventionele componenten, is deze set zeer goed geschikt te maken voor amateurgebruik. Het ATF-2 netwerk maakte gebruik van een frequentie die zeer dicht in de buurt lag van de 70cm amateurband, waardoor zender en ontvanger prima kunnen worden aangepast.

Een complete basispost bestond uit een 19" rek met daarin een aantal van deze RS9044 zendontvangers (meestal 5 stuks), voedingen, antenne-combiners, duplexfilters en meetapparatuur. De set werd direct op een telefoonlijn aangesloten en sommige zaken werd tussen de verschillende sets 'gedeeld', zoals de voeding en de 10MHz oscillator. Om de set geschikt te maken voor amateurgebruik, moest er een aantal zaken worden toegevoegd, zoals:

  • 10MHz referentie-oscillator
  • Microfoon-voorversterker
  • Laagfrequent eindversterker
  • Volumeregeling
  • PTT schakeling (Push To Talk)
  • CTCSS toongenerator
  • Roger-beep etc.
  • Afstemknop
  • Antenne-omschakeling
Wat hebben we gedaan?
Met de hardwareclub van het museum zijn we aan de slag gegaan om een goede, complete en reproduceerbare ombouw te maken. Hierbij hebben we onszelf een aantal eisen gesteld:

  • Zo min mogelijk mechanisch werk (boren, vijlen, zagen, etc.).
  • Geen filters demonteren (met hobbybrander).
  • Gebruik van courante, goed verkrijgbare materialen.
  • De RS9044 moet samen met een voeding en de ombouwkit een complete set worden.
  • Bediening moet mogelijk zijn via het bestaande toetsenbordje en via een rotary-dial (optioneel).
  • Originele processorprint moet behouden blijven. Géén SMD componenten toevoegen of sporen doorkrassen.
  • Eén uitbreidingsprint moet alle ontbrekende onderdelen bevatten.
  • PIN-Switch voor omschakeling van antenne tussen ontvangst en zenden.
  • Dezelfde kwaliteit als eerdere 'museum-ombouwsets'.
De ombouw in vogelvlucht
Buiten de noodzakelijke modificaties op de bestaande printen en connectors (HF-print, processor/audio print, enkele aansluitingen (her)bedraden) komen er twee nieuw te bouwen printen in de kast: FCM3 (de uitbreidingsprint met microprocessor en diverse functies) en een TX/RX omschakelprint (de zgn. PIN-switch). De bestaande kast biedt voldoende ruimte voor deze uitbreidingen.


Aanpassing van de HF filters
De bestaande filters blijven nagenoeg in takt en hoeven niet gedemonteerd of losgestookt te worden. Ze zullen op een dusdanige manier worden aangepast dat ze op de juiste frequentie afgeregeld kunnen worden. Hiervoor moeten enkele gaatjes in de filterbehuizingen worden geboord waarin (meegeleverde) messing schroeven worden geplaatst. De boormallen voor deze gaatjes zijn in de ombouwbeschrijving opgenomen.   

De FCM-3 uitbreidingsprint
Alle ontbrekende schakelingen zijn op één print ondergebracht, die we de FCM-3 hebben genoemd. Deze print past precies in het middelste vrije compartiment aan de onderzijde van de RS9044 en ziet er minstens zo professioneel uit als de bestaande printen. De volgende functies zijn op deze FCM-3 ondergebracht:

  • LF eindversterker
  • Volumeregeling
  • Microfoonvoorversterker
  • CTCSS
  • DTMF
  • Roger-beep
  • Rotary-dial interface
  • 10MHz referentie-oscillator met temperatuurcorrectie
  • 10V en 5V voeding voor de schakeling
  • Packet interface
Hierboven een afbeelding van het prototype van de FCM-3 print, gemaakt op zelfgeëtst dubbelzijdige printmateriaal. In het lege voetje op het midden van de print zal de Scenix microprocessor worden geplaatst. De printplaat in het bouwpakket is van een professionele kwaliteit: dubbelzijdig, doorgemetaliseerd en voorzien van soldeermasker en tekstopdruk.


De PIN-Switch
Omdat zender en ontvanger in de oorspronkelijke uitvoering van de RS9044 waren voorzien van een aparte antenne voor zender en ontvanger, moesten we iets bedenken om beide aansluitingen te combineren op één antenne. Daarvoor hebben we een uiterst kleine, 3-dimensionale, print ontworpen die ten minste geschikt is voor een vermogen van 35 Watt. De print past in de geringe ruimte tussen de eindtrap en de antenne-aansluiting en vereist geen mechanische aanpassingen.

Omdat deze PIN-Switch ook bruikbaar is met andere ombouwmethoden voor de RS9044, en zelfs voor de ombouw van andere 70cm apparatuur, hebben we deze tevens als afzonderlijk bouwpakket beschikbaar gemaakt.

 Gebruik deze PIN-switch voor de F955 ombouw


Hierboven enkele plaatjes van de PIN-Switch die gemaakt zijn tijdens de bouw van één van de eerste prototypes. Op deze foto's is goed te zien hoe de teflon coax moet worden gestript en aangesloten.


De software
Peter, PE1DTN, heeft de software voor deze set gemaakt. Hiervoor heeft hij gebruik gemaakt van twee processoren. De basissoftware is ondergebracht in de originele TI-processor in de RS9044. Dit is een vrij exotische processor, maar het is Peter toch gelukt om deze te temmen. Deze software bestuurt de set, zorgt voor afhandeling van het bestaande toetsenbord en het display.

Daarnaast heeft Peter de software gemaakt voor de Scenix processor die zich op de FCM-3 print bevindt. Deze is vergelijkbaar met een Microchip processor, met het verschil dat de Scenix sneller is en in staat is om periferie in software te emuleren. De Scenix processor wordt o.a. gebruikt om de CTCSS en DTMF tonen op te wekken, hetgeen een goedkoper alternatief is gebleken voor een kant-en-klare CTCSS generator.

Wanneer de RS9044 wordt voorzien van een RS232 interface, bestaat de mogelijkheid om de gehele set vanaf een PC te besturen. Hiervoor is geen speciale software vereist; een eenvoudig terminal programma is al voldoende om de hele zaak aan te sturen. Op deze manier kan de set vanaf vrijwel ELKE computer worden bestuurd.

 Terminal programma onder Windows


De uiteindelijke ombouwset
Op de landelijke radiovlooienmarkt 2001 in Rosmalen was de ombouwset voor de RS9044 voor het eerst te koop. De prijs van de complete ombouwkit was NLG 155 (FCM3, PIN-Switch en RS232 interface). De de enorme belangstelling was de ombouwkit helaas snel uitverkocht en kan het even duren voordat deze weer beschikbaar is. Neem evt. contact op met het museum.

Op dit moment (29 september 2002) is er weer een nieuwe serie ombouwpakketten beschikbaar en op de Dag voor de Amateur op 12 oktober j.l. hebben we weer een groot aantal amateurs hiermee gelukkig kunnen maken. LET OP: Er is slechts een beperkt aantal pakketten beschikbaar en dit is de laatste serie die wordt samengesteld, dus wees er snel bij.


Downloads
Hieronder vindt je een aantal bestanden met meer informatie over de ombouw. Voor de meeste bestanden moet je de beschikking hebben over een PDF Reader.
    Wijzigingen en aanvullingen
    Ondanks de uiterste zorg die we hebben besteed aan deze ombouw kan het voorkomen dat er kleine of grotere fouten in zijn geslopen. Zodra eventuele aanvullingen bij ons bekend zijn, zullen deze hier worden vermeld.
    Laatste wijziging: 22 mei 2001.
    RS9044 ombouwbeschrijving (5MB PDF file)
    Dit is de meest recente versie van de RS9044 ombouwbeschrijving. Een complete beschrijving van het ombouwen van de filters, de bouw van de FCM-3 en de PIN-Switch en het afregelen van de set.
DISCLAIMER — Crypto Museum bied de pagina's van het voormalige Museum Jan Corver aan om historische redenen, en is niet verantwoordelijk voor de inhoud ervan. Veel van de aangeboden links zijn niet meer actueel of zijn inmiddels opgeheven.
Any links shown in red are currently unavailable. If you like the information on this website, why not make a donation?
© Crypto Museum. Last changed: Thursday, 24 August 2023 - 12:04 CET.
Click for homepage