Click for homepage
Click to see more
Ombouw van 'oude' apparatuur
In de afgelopen jaren heeft Museum Jan Corver regelmatig de beschikking gekregen over een grote partij afgedankte apparatuur van KPN, waarbij KPN de uitdrukkelijk eis heeft gesteld dat de apparatuur uitsluitend in het bezit mag komen van amateurs met een zendvergunning. De apparatuur, die vaak nog in een zeer goede staat verkeert, krijgt zo een tweede leven en draagt in belangrijke mate bij aan de financiële positie van het museum. Bovendien geeft het een positieve impuls aan de hobby in een tijd dat velen denken dat zelfbouw verleden tijd is.

Voor een aantal apparaten is door de vrijwilligers van het museum een ombouwhandleiding samengesteld en in sommige gevallen zelfs een ombouwpakket met alle benodigde onderdelen. Onderstaand treft u een aantal links aan die u verder kunnen helpen bij het zoeken naar de gewenste informatie. Merk op dat de meeste apparaten inmiddels niet meer verkrijgbaar zijn, maar dat de pagina's met ombouwbeschrijvingen wel beschikbaar blijven als naslagwerk.

Inhoud
Overzicht
Filters en beveiligingen voor 70 cm
Enige tijd geleden ontvingen wij enkele prachtige spullen voor de 70 cm band. Het gaat hierbij om een antenne-beveiliging en enkele prachtige duplex- en bandfilters. Wie geïnteresseerd is moet snel reageren, want er zijn maar enkele exemplaren beschikbaar.

 Bandpass Vingerfilter met 6 cavities voor 70 cm
 Duplex Vingerfilter met 12 cavities voor 70 cm
 Motorola Cavity Combiner voor 70 cm
 Polyphaser antennebeveiliging voor 70 cm


Triple-P 70-cm Repeater
Enige tijd geleden heeft het museum de hand weten te leggen op een groot aantal relaisstations die in gebruik zijn geweest voor de verbinding tussen de booreilanden en de vaste wal. De sets zijn gemaakt door het Nederlandse bedrijf Tripple-P, geheel op specificatie van het toenmalige PTT Telecom. Omdat de sets in gebruik zijn geweest op een frequentie in de buurt van onze 70-cm band, zijn ze ideaal voor amateurgebruik.

 Meer informatie over deze 70-cm Repeaters
  

Condor
Regelmatig heeft het museum kleine en grote partijen Condor mobilofoons in de aanbieding. Deze sets zijn lange tijd zeer populair geweest voor professionele toepassingen, maar zijn natuurlijk ook zeer geschikt voor amateur gebruik. Er zijn Condors voor zowel 2 meter als 70 cm.

 Overzicht van beschikbare Condor mobilofoons

Ericsson F955
Ook deze zendontvangers komen uit het voormalige ATF-2 netwerk van KPN. Ofschoon deze apparaten iets ouder zijn dan de RS9044 zijn ze toch uitstekend geschikt voor amateurgebruik. Vanwege het feit dat deze zendontvangers helemaal uit discrete componenten zijn opgebouwd, zijn nodigen ze uit om zelf te experimenteren.

 Meer informatie over de Ericsson F955
  

8801E-1 ontvanger voor 70 cm
Een fraaie ontvanger voor 70 cm opgebouwd rond dezelfde modules als de Ericsson F955 (zie boven). Zeer geschikt voor zend- en luisteramateur.

 Meer informatie over de 8801E-1

AEG Teleport 9
Een onverwoestbare portofoon voor de 2 meter amateurband. Ooit waren deze handpraters in gebruik op onze nationale luchthaven, maar dankzij KPN krijgen ze nu een nieuw leven als amateurporto. Rob Spijker, PE1RJY, maakte een ombouw naar onze 2 meter band die voor het grootste deel uit software bestaat. Op onze speciale pagina's over de Teleport 9 vindt je alle informatie, handleidingen, tips, uitbreidingen, afregelvoorschrift, ombouw naar 12,5 kHz, etc.

 Meer informatie over de Teleport 9
  

Radio Systems RS9044
De RS9044 van de Sweedse firma Radio System is een zeer moderne zendontvanger die jarenlang is gebruikt als basisstation voor het voormalige NMT-netwerk van KPN (beter bekend als het ATF-2 net). Enkele honderden stuks van dit prachtige apparaat hebben via het museum een nieuwe eigenaar gevonden.

 Meer informatie over de RS9044
  

Nokia Mobira
De Nokia Mobria is één van de eerste autotelefoons die destijds voor zendamateurs beschikbaar kwamen. Aangezien deze telefoons werden gebruikt in het ATF-2 netwerk van KPN, zijn deze prima aan te passen voor gebruik in de 70cm amateurband. Nog enkele van deze telefoons zijn beschikbaar, maar de bijbehorende hoorns (met digitale besturing) zijn wat moeilijker verkrijgbaar.

 Meer informatie over de Nokia Mobira

Teletron T-813
Een zeer populair doosje voor de 2-meter band dat voorheen in gebruik was bij de Haagse Tram Maatschappij. Van dit apparaat hebben er zo'n 5000 hun weg gevonden naar de zendamateur en nog steeds kom je ze tegen op radiomarkten. Vanwege de populariteit zijn er verschillende ombouwbeschrijvingen, schema's, computerprogramma's, etc. ontwikkeld.

 Meer informatie over de Teletron T-813

Bosch mobilofoons
De KF161 is een vrij oude mobilofoon van de Duitse firma Bosch. Desondanks is het een populair apparaat bij de zendamateurs, mede vanwege het feit dat het zeer toegankelijk is en met conventionele componenten is opgebouwd. Er bestaan twee uitvoeringen van de KF161: een kristalgestuurde versie en een versie met een synthesiser.

 Meer informatie over de Bosch KF-161
 KF161 voor APRS gebruik
 KF163 mobilofoon
  

Filters
De apparatuur van het voormalige ATF-2 autotelefoonnet werd bij het museum aangeleverd in 19 inch rekken, compleet met voedingen, bekabeling, filters, etc. In een dergelijke installatie is het natuurlijk van belang dat zender en ontvanger elkaar niet kunnen 'zien' en daarvoor werd gebruik gemaakt van zeer geavanceerde filters. Een aantal van deze filters kan geschikt worden gemaakt voor onze frequentieband en is geschikt voor bijvoorbeeld een repeater of voor het verhogen van de selectiviteit van een ontvanger.

 Een overzicht van de filters

Stackpijp RS136a
Voor het koppelen van meerdere zenders en ontvangers op één antenne werd gebruik gemaakt van een zgn. stackpijp. Jessica, PE9JBS, ontdekte dat zo'n stackpijp ook andersom kan worden gebruikt (om meerdere antennes te koppelen op een zender) en heeft zijn ombouwmethode uitvoerig beschreven.

 Meer informatie over de stackpijp

Voeding RS910
Bij het 'ontmantelen' van de ATF-2 aparatuur van Radio System kwam een grote hoeveelheid uitstekende 24 Volt schakelende voedingen beschikbaar. Via de landelijke radiovlooienmarkt in Rosmalen vonden de meeste van deze voedingen hun weg naar de radio-amateur. Joost Vossen, PE2JVS, maakte deze voeding geschikt voor 12 Volt en stuurde ons de beschrijving daarvan.

 Ombouw van de RS910 naar 12 Volt

Voeding RS9132
Op de radiovlooienmarkt in Rosmalen in 1999 werd door het museum een grote partij voedingen van het type RS9132 verkocht. Joost Vossen, PE2JVS, heeft beschreven hoe deze voeding kan worden aangepast voor 12/14 Volt.

 Ombouwbeschrijving van de RS9132 voeding


Het magazijn
In de afgelopen jaren kwamen de 19" rekken vol met apparatuur in grote aantallen tegelijk binnen. Uiteraard is het museum daar veel te klein voor en de garage van Cor stond inmiddels al vol met apparatuur van eerdere zendingen. Er moest dus worden uitgekeken naar een geschikte ruimte waar de apparatuur kon worden gedemonteerd, nagekeken en opgeslagen. Inmiddels beschikken we over een royale magazijnruimte in Budel waar vaak tot in de kleine uurtjes wordt doorgewerkt.

 Neem een kijkje in het magazijn

DISCLAIMER — Crypto Museum bied de pagina's van het voormalige Museum Jan Corver aan om historische redenen, en is niet verantwoordelijk voor de inhoud ervan. Veel van de aangeboden links zijn niet meer actueel of zijn inmiddels opgeheven.
Any links shown in red are currently unavailable. If you like the information on this website, why not make a donation?
© Crypto Museum. Last changed: Thursday, 24 August 2023 - 14:19 CET.
Click for homepage